Obezita

– Obezita je jen obraz nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie

– Zázračné diety neexistují, vždy je třeba docílit negativní energetické bilance,    

tedy snížit energetický příjem a zvýšit výdej pomocí pohybové aktivity.

– V dlouhodobém horizontu je doporučována pro obézní osoby vyvážená strava

se složením 40-50 % sacharidů, 20-30 % bílkovin, 25-35 % tuků z celkové

denní energie.

Hlavní zásady redukčního režimu:

  • Omezit energetický příjem o cca 2000 kJ za den
  • Omezit příjem nevhodných tuků, ale kvalitní tuky (tj. převážně rostlinné) nevynechávat
  • Snížit příjem sladkostí, sladkých nápojů, potravin s vysokým glykemickým indexem
  • Zařadit dostatečný příjem zeleniny (400-500 g/den) a vhodný výběr ovoce (200 g/den)
  • Dostatečný příjem mléčných výrobků (nízkotučné či polotučné)
  • Snížit obsah soli (do 4-6 g/den)
  • Zajistit vhodný pitný režim – neslazené nápoje, nealkoholické
  • Dodržovat pravidelný režim stravování
  • Dbát na pestrost potravin, vhodnou technologickou i tepelnou úpravu stravy

  Usilujte tedy o to, aby vaše tělo dostalo i při redukci váhy vše, co potřebuje.

Zdroj: https://www.stob.cz/cs/hlavni-zasady-redukcniho-rezimu