– Obezita je jen obraz nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie.
– Zázračné diety neexistují, vždy je třeba docílit negativní energetické bilance,
tedy snížit energetický příjem a zvýšit výdej pomocí pohybové aktivity.
– V dlouhodobém horizontu je doporučována pro obézní osoby vyvážená strava
se složením 40-50 % sacharidů, 20-30 % bílkovin, 25-35 % tuků z celkové
denní energie.
Hlavní zásady redukčního režimu:
- Omezit energetický příjem o cca 2000 kJ za den
- Omezit příjem nevhodných tuků, ale kvalitní tuky (tj. převážně rostlinné) nevynechávat
- Snížit příjem sladkostí, sladkých nápojů, potravin s vysokým glykemickým indexem
- Zařadit dostatečný příjem zeleniny (400-500 g/den) a vhodný výběr ovoce (200 g/den)
- Dostatečný příjem mléčných výrobků (nízkotučné či polotučné)
- Snížit obsah soli (do 4-6 g/den)
- Zajistit vhodný pitný režim – neslazené nápoje, nealkoholické
- Dodržovat pravidelný režim stravování
- Dbát na pestrost potravin, vhodnou technologickou i tepelnou úpravu stravy
Usilujte tedy o to, aby vaše tělo dostalo i při redukci váhy vše, co potřebuje.
Zdroj: https://www.stob.cz/cs/hlavni-zasady-redukcniho-rezimu