Vysoký cholesterol – vysoké krevní tuky

Doporučení ke zlepšení hladin krevních tuků

– hlavní cíl je snížení hladin LDL-cholesterolu, který je rizikem pro srdce a cévy

– dále je snahou snížit i triglyceridy (jiné krevní tuky) a zvýšit HDL-cholesterol, který naopak  snižuje riziko poškození srdce s cév

1/ Tělesná hmotnost a fyzická aktivita

A/ – obezita a zvláště obezita v oblasti břicha přispívá k poruše krevních tuků, u těchto  osob by měl být snížen příjem energie potravou a zároveň zvýšena fyzická aktivita

   – snížení váhy o obézních o 5-10% sníží riziko nemocnění srdce a cév

   – snížení příjmu energie potravou u obézních – o 300-500 kcal/den

B/ – fyzická aktivita – mírné intenzity by měla trvat ideálně 30 a více minut denně

Pro dospělé jedince všech věkových kategorií je doporučeno:

– usilovat o nejméně  150–300 min/týden fyzické aktivity o střední intenzitě

   nebo 75–150 min/týden o vysoké intenzitě

–  doporučeno, aby se dospělí, kteří nedosahují doporučených 150 min/týden

   fyzické aktivity o střední intenzitě, snažili být co nejvíce aktivní, jak jim jejich

   schopnosti a zdravotní stav dovolí

– ke snížení času tráveného sezením je doporučeno, aby se prováděly alespoň

  aktivity o nízké intenzitě během celého dne

– doporučeno věnovat se odporovému tréninku (navíc k aerobním aktivitám)

   minimálně 2 dny v týdnu

2/ DIETA

1/ Preferovat stravu založenou více na rostlinných než živočišných potravinách

2/ Nasycené mastné kyseliny by měly představovat < 10 % celkového

    energetického příjmu, čehož lze dosáhnout jejich náhradou polynenasycenými

a mono-nenasycenými mastnými kyselinami – sledovat údaje na obalech

potravin

3/ Nahradit jednoduché cukry ( bílý cukr ke slazení tekutin, sladkosti, cukrářské

výrobky,  slazené mléčné výrobky, bonbóny, sušenky) celozrnnými výrobky

4/ Trans-nenasycené mastné kyseliny by měly být ve stravě minimálně,

     žádné ze sekundárně zpracovaných potravin, omezit ztužené tuky

5/  Méně než 5 g soli za den

6/  30–45 g vlákniny denně, preferenčně z celozrnných potravin

    jako luštěniny, zelenina, ovoce a celozrnné pečivo, ovesné vločky

7/  200 a více gramů ovoce denně (≥ 2–3 porce)

8/ 200 a více gramů zeleniny denně (≥ 2–3 porce)

9/ Červené maso by mělo být omezeno na ne více než 350–500 g/týden,

     zejména by měl být snížen na minimum příjem sekundárně

      zpracovaného masa (salámy, paštik, uzeniny, párky,…)

10/ Příjem ryb je doporučen 1–2× týdně, zejména tučných ryb.

11/ Příjem 30 g nesolených ořechů denně

12/ Konzumace alkoholu by měla být omezena na maximálně 100 g týdně.

13/ Neměly by se konzumovat nápoje slazené cukrem, jako limonády

       a ovocné džusy.

 14/   Přestat kouřit  

Zdroj:

1/  Doporučený postup Evropské kardiologické společnosti pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi 2021. Souhrn dokumentu připravený Českou kardiologickou společností (2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Summary of the document prepared by the Czech Society of Cardiology) Autoři: Michal Vrablíka , Renata Cífkováb,c, Vladimír Tukac , Aleš Linhart – 2022

2/ 2019 ESC/EAS guidelines for the management of dyslipidaemias: Lipid modification to reduce cardiovascular risk

https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2019.08.014