Dieta u diabetu 2. typu a pacientů s rizikem diabetu Každý diabetik by měl mít dobré znalosti o složení stravy. Vhodné je sledovat informační štítky na potravinách. Potraviny se skládají z živin (bílkoviny – tuky – sacharidy – ideální poměr 15%-30%-55% energetické hodnoty) a každá potravina má svou kalorickou (energetickou) hodnotu.
Základní pravidla 1. Upravte denní energetický příjem (uvádí se v kcal nebo v kilojoulech = kJ) – zabránit vzniku nadváhy a obezity (nadváha = BMI nad 25, obezita = BMI nad 30, výpočet BMI = hmotnost (v kg) : (výška (v m) x výška) – kalkulátor i na internetu – při obezitě snaha o snížení hmotnosti o 5-10% a toto trvale udržet Pokud chcete zhubnout, musí být energetický příjem nižší než výdej.
2. Omezte tuky – zvláště živočišné (tučné vepřové a hovězí maso, sádlo, máslo, tučné sýry, smetana…) a přepalované tuky (smažená jídla) a nahraďte je rostlinnými oleji a rybami (doporučené 2x týdně), drůbežím masem bez kůže, ořechy. Obecně platí – čím tučnější, tím menší porce.
3. Zařaďte do jídelníčku zeleninu a ovoce – v poměru 2:1 tj. více zeleniny než ovoce – listová zelenina alespoň 1x denně, pozor na sladké ovoce jako banány, hroznové víno, hrušky, švestky. Ideálně 200-400g zeleniny a 100-200g ovoce/den.
4 Snižte příjem druhotně zpracovaného masa – uzeniny, paštiky, salámy, klobásy, fastfood, konzervy,…
5. Zvyšte příjem potravin s nižším glykemickým indexem (mají pomalejší vzestup krevního cukru po jídle) a potravin s obsahem vlákniny – např. zelenina, ovoce, luštěniny, rýže, celozrnné pečivo…
6. Jezte pravidelně. To je 3-6 porcí denně (3 hlavní jídla se svačinami a případně 2. večeře dle potřeby), s odstupem 3-6 hodin mezi jídly. Svačiny nejsou u obézních nutné, důležité je rozložit jídlo na zhruba stejné porce během dne.
7. Zcela vynechte sladké nápoje (slazené cukrem) a nápoje s obsahem alkoholu – zvl. pivo (je bohaté na cukry a energii).
8. Solte s mírou. Vyhýbejte se přesoleným potravinám -např. tyčinky a brambůrky, konzerovavané a uzenářšké výrobky,..
9. Omezte sladkosti a jídle slazená cukrem – např. zákusky, dorty, koláče, bonbóny, slazené nápoje. Sladkosti si můžete taky dopřát jen velmi omezeně (do50 g cukru denně) a nejlépe ve dnech, kdy máte nějakou fyzickou aktivitu.
10. I ze zdravých potravin se přibírá, pokud dodáváte tělu pravidelně nadbytečné množství byť zdravých a doporučených živin.
Množství sacharidů Každý diabetik si musí hlídat množství sacharidů, které přijímá.
- Potraviny bohaté na sacharidy: med, pečivo, těstoviny, rýže, knedlíky, výrobky z obilnin a mouky, ovoce, brambory, a samozřejmě všechny potraviny slazené bílým cukrem.
- Potraviny bez obsahu sacharidů: maso včetně ryb, tuky (máslo, sádlo, oleje), tvaroh, sýry, vejce, většina uzenin, houby a také zelenina v syrovém stavu, u které se ještě zastavíme.
- Potraviny s malým množstvím sacharidů: v syrové zelenině jsou sacharidy hůře dostupné, a proto glykémii vůbec nezvyšují. Cukrů se nemusíte bát ani u vybraných druhů vařené zeleniny (ve 100 g potraviny cca 10 g = 1 VJ). Kořenová zelenina – červená řepa, černý kořen, celer, mrkev, petržel.
- Potraviny s malým množstvím sacharidů, které nastupují do krve pomaleji: luštěniny, ořechy.
- MĚJTE NA PAMĚTI, ŽE I DIAPOTRAVINY OBSAHUJÍ TUKY A CUKRY!
Méně vhodné potraviny | Vhodnější potraviny |
bílé pečivo, veka, světlý chléb, mouka, sladké pečivo, dorty, zákusky | chléb tmavý, celozrnný, žitný, ječný |
těstoviny, houskové knedlíky, bramborové knedlíky | brambory, bramborová kaše, rýže, vařené luštěniny |
banán, švestky, hrušky, hroznové víno, višně, třešně, ryngle, broskve | jablko, grep, citron, rybíz, kiwi, pomeranč, mandarinka, jahody, meruňky, borůvky, meloun |
tučná a uzená masa, tučné uzeniny | králičí, kuřecí, libové hovězí, libové vepřové, telecí, srnčí, filé, méně tučné ryby, občas libové uzeniny, šunka |
plnotučné mléko, šlehačka, smetana, zakysaná smetana | nízkotučné mléko, zakysané mléko, kefír |
sýry obsahující na 40 % tuku, tučný tvaroh, uzené sýry, slazené jogurty | nízkotučné sýry do 30 %, nízkotučné bílé jogurty, nízkotučný tvaroh |
vejce | bílek, celé vejce 1x denně |
sádlo, slanina, špek, škvarky, šlehačka, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, máslo | rostlinné ztužené tuky, olej slunečnicový, sójový, kukuřičný, olivový, řepkový |
slazené nápoje, džusy, tvrdý alkohol | čistá voda, voda s citronem, stolní vody bez příchuti, minerálky, bylinné čaje dle zdravotního stavu, nealkoholické pivo a káva (přiměřeně) |
Cukr | náhradní neenergetická sladidla |